در آستانه یک و نیم سالگی بحران مشخص نیست که آیا غرب با پذیرش اشتباهات خود درصدد اصلاح بر خواهد آمد یا همچنان با کوبیدن بر طبل جنگ بر مسیر اشتباه کنونی خواهد رفت؛ گامی که قطعا تنها بازنده واقعی آن مردم اوکراین خواهند بود.

استراتژی غرب در قبال جنگ اوکراین تغییر می‌کند؟ / از ایده صلح در قبال هبه خاک تا کی‌یف جایی در اتحادیه اروپا ندارند

از قدیم الایام گفته اند: «هر کسی را بهر کاری ساختند». ضرب المثل ما را به این نکته رهنمون می سازد که هر فردی باید متناسب با مهارت و دانشی که دارد در حوزه ای به کار گماشته شود و الا قرار گرفتن شخص در جایگاهی که نسبت به آن شناخت و شایستگی لازم را ندارد قطعا مضر است و بویژه اگر مربوط به حوزه عمومی باشد با تصمیمات اشتباه مردم را درگیر کرده و تر و خشک را با هم خواهد سوزاند. این واقعیت قصه پر غصه این روزهای اوکراین است؛ کشوری زیبا در شرق اروپا که ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور کنونی و آرتیست دیروزی آن را به ویرانه ای تبدیل کرده. او به پشتوانه وعده های دروغین آمریکا و اروپا کشورش را به مرداب درگیری و تنشی با روسیه، کشور همسایه کشاند که حال در نتیجه آن نه تنها بخشی از خاکش را از دست رفته می بیند بلکه کمترین وعده های غرب و از جمله پیوستن این کشور به بلوک نظامی ناتو هم بی پاسخ مانده و روی هوا است. حال نیز برخی شواهد از احتمال تغییر استراتژی غرب در قبال جنگ اوکراین با پشت کردن به کی یف و سازش با مسکو حکایت دارد.  

از ایده صلح در قبال هبه خاک تا کی‌یف جایی در اتحادیه اروپا ندارند / استراتژی غرب در قبال جنگ اوکراین تغییر می کند؟

سخنان جنجالی

نقطه کلیدی این رویکرد را در سخنان چند روز پیش یکی از مقامات ارشد ناتو باید جست و جو کرد. «استیان ینسن» شخصی که عنوان مدیر دفتر شخصی دبیر کل ناتو را از سال ۲۰۱۷ در اختیار دارد چهارشنبه گذشته در مصاحبه‌ای با نشریه نروژی VG گفت که یک راه حل برای پایان جنگ با اوکراین می‌تواند واگذار کردن خاک این کشور در قبال دریافت عضویت ناتو باشد! این سخنان جنجالی البته با واکنش تند مقامات کی یف مواجه شده و میخایل پودولیاک مشاور ارشد زلنسکی در حساب خود در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: تبادل قلمرو در قبال چتر ناتو؟ مضحک است.

از ایده صلح در قبال هبه خاک تا کی‌یف جایی در اتحادیه اروپا ندارند / استراتژی غرب در قبال جنگ اوکراین تغییر می کند؟

اوکراین جایی در اتحادیه اروپا ندارد

این پایان کار نبود. طی چند روز گذشته وقوع دو اتفاق و اظهارنظر دیگر بر مسئله مایوس شدن غرب از احتمال پیروزی بر روسیه در موضوع اوکراین و تغییر استژاتژی در این پرونده صحه گذاشت. در این راستا بعد سخنان حاشیه ساز رئیس دفتر دبیر کل ناتو، رئیس جمهور پیشین فرانسه نیز تاکید کرد اوکراین جایگاهی جز بازی کردن نقش یک پل ارتباطی میان غرب و روسیه را نداشته و جایی در اتحادیه اروپا ندارد. «نیکولا سارکوزی» در مصاحبه با روزنامه «فیگارو» گفت که وظیفه اوکراین این است که حلقه اتصال بین اتحادیه اروپا و روسیه باشد، پس باید یک کشور بی‌طرف باقی بماند. وی اظهار داشت که بروکسل با صحبت کردن درباره پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا، به کی‌یف وعده‌های دروغینی می‌دهد که هیچگاه عملی نخواهند شد. این سیاستمدار فرانسوی در این‌باره توضیح داد: «شما باید درک کنید که وظیفه اوکراین چیست. اینکه به بخشی از اتحادیه اروپا تبدیل شود؟ من اینطور فکر نمی‌کنم. نه فقط به این دلیل که آماده [عضویت در اتحادیه] نیست و نمی‌تواند الزامات ورود را برآورده کند، بلکه به این دلیل که باید در حالت بی‌طرفی باقی بماند.

از ایده صلح در قبال هبه خاک تا کی‌یف جایی در اتحادیه اروپا ندارند / استراتژی غرب در قبال جنگ اوکراین تغییر می کند؟

واشنگتن هم دست کی یف را در پوست گردو می گذارد

هم راستا با این تحولات منابع آگاه از مخالفت برخی نمایندگان کنگره ایالات متحده با بسته کمکی جدید به کی یف به دلیل پیش بینی منفی اطلاعاتی آمریکا مبنی بر ضد حمله نیروهای مسلح اوکراین خبر داده اند. پیش از این، جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، برای کمک های نظامی، مالی و بشردوستانه به کی یف حدود ۲۴ میلیارد دلار طلب کرده بود. کمک مالی جدید بخشی از یک بسته مکمل به کنگره در روز پنجشنبه است که شامل ۴ میلیارد دلار برای بحران مرزی و مقابله با دخالت خارجی در همه گیری فنتانیل است. برخی از جمهوریخواهان ضمن مخالفت با این خواسته بایدن اعلام کردند که آمریکا تاکنون کمک کافی به اوکراین را ارائه داده است. سناتور جان باراسو از ایالت وایومینگ روز جمعه به فاکس نیوز گفت: این درخواست هزینه اضافی نیازمند بررسی سخت از سوی کنگره و مردم آمریکا است. درحالیکه دولت بایدن فاجعه انسانی و امنیتی در مرز را نادیده گرفته، اشتهای آنها جهت خرج میلیاردها دلار برای اولویت‌های دیگر پایان ندارد.

در این وانفسا «سیمور هرش» روزنامه‌نگار کهنه‌کار آمریکایی که پیش‌تر نقش واشنگتن در حملات علیه شبکه خط لوله گاز «نورد استریم» را برملا کرد، اکنون شواهدی از سرخوردگی در دولت بایدن در خصوص نتیجه ضدحملات اوکراین را فاش کرد. او نوشت: پیام‌ها از طریق آژانس [سیا] به او [بلینکن] می‌رسید مبنی بر این که تهاجم کارساز نبوده و نمایشی از سوی زلنسکی بود و برخی در دولت (بایدن) بودند که به مزخرفات او (زلنسکی) باور داشتند. طبق این گزارش، آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا متوجه شده که واشنگتن و اوکراینی‌ها که به نیابت از آن می‌جنگند، پیروز جنگ علیه روسیه نخواهند بود. به گفته مقام آمریکایی مذکور، بلینکن می‌خواست توافق صلحی را بین روسیه و اوکراین میانجیگری کند مانند کاری که سلفش «هنری کیسینجر» در سال ۱۹۷۳ در پاریس برای پایان دادن به جنگ ویتنام انجام داد، اما او متوجه شد که «یک شکست بزرگ خواهد بود».

لازم به ذکر است که با ناکامی ضدحملات اوکراین، انتقادها نسبت به کی‌یف و کمک‌های غرب به  این کشور نیز افزایش یافته است. سرهنگ «دنیل دیویس»، از افسران ارشد پیشین ارتش آمریکا گفت آنها نمی‌تواند پیروز باشد و برای اینکه بقیه سرزمین‌اش را از دست ندهد، باید جنگ را متوقف کند. وی به مقامات اوکراین توصیه کرد که «منطقی‌ترین راه در حال حاضر متوقف کردن درگیری و آغاز مذاکرات برای صلح است.»

گفتنی است ضدحملات ارتش اوکراین از۱۴ خرداد آغاز و علی‌رغم سیلی از تجهیزات پیشرفته که غرب در اختیار کی‌یف قرار داده، با شکست فاحشی مواجه شده است. حال و در آستانه یک و نیم سالگی بحران مشخص نیست که آیا غرب با پذیرش اشتباهات خود درصدد اصلاح بر خواهد آمد یا همچنان با کوبیدن بر طبل جنگ بر مسیر اشتباه کنونی خواهد رفت؛ گامی که قطعا تنها بازنده واقعی آن مردم اوکراین خواهند بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.